Lean lehetőségek a gyógyszergyártásban – szakmai reggeli

A Hexolut Consulting október 26-i Lean módszertan alkalmazása a gyógyszergyártásban szakmai rendezvényén a gyártásban és a gyártástámogató folyamatokban rejlő költségcsökkentési, átfutási idő csökkentési, minőségjavítási lehetőségeket tárta fel.

A szakmai reggelit Szalay Csaba a lean üzletág vezetője nyitotta meg. A rendezvény célja a jelenlévők megismertetése volt a lean módszertan alkalmazásáról a gyógyszergyártásban, a tudásátadás, a párbeszéd és a kapcsolatépítés a gyógyszergyárak képviselői között. Ennek érdekében nem egyszerű egyirányú előadásokat hallhattak a résztvevők, hanem egy interaktív program keretén belül ők is kifejtették véleményüket a gyógyszergyártás folyamatainak fejlesztési lehetőségeiről. Jelen voltak az Egis Nyrt., a Richter Gedeon Nyrt. munkatársai és független tanácsadó szakértők.

Hajszter Imre lean tanácsadó előadásában arra mutatott rá, miért kell felvennünk stratégiai céljaink közé a lean filozófia bevezetését, majd összefoglalta a lean fő módszertani alapjait, az értékteremtő és nem értékteremtő tevékenységeket, a fő veszteségforrásokat (muda). Beszélt a teljeskörű produktív karbantartás (TPM – total productive maintenance) lean megoldásról, annak fejlődéséről, céljairól. Ezt követően pedig egy konkrét példát mutatott be egy öntevékeny karbantartási utasításra.

Szalay Csaba folytatta a  teljeskörű géphatékonysági mutatók javításának lehetőségeivel, elemezve a veszteségtípusokat, a gépmeghibásodások miatti leállások következtében fellépő,  valamint a típusváltási veszteségeket, az üresjáratok, rövidebb leállások és a csökkentett működési sebesség okait, továbbá a selejtképződést.

Bemutatott esettanulmányában arra világított rá, hogyan lehet egyszerűbbé és hatékonyabbá tenni a csomagolás területét a gépkihasználtság javításával, hogyan fejleszthető az OEE (overall equipment effectiveness) index a csomagoló gépsoron.

Sarkadi Károly lean tanácsadó a gyártástámogató folyamatok fejlesztéséről tartott előadást. Hiába a gyártás lean fejlesztése, ha az azt támogató folyamatok nem tartanak lépést annak hatékonyságával. A gyártást támogató folyamatok, értékesítési, marketing, ajánlatkérési, ajánlatadási, feldolgozási, gyártás-előkészítő, beszerzési és logisztikai folyamatok fejlesztése nélkül a gyártás fejlesztett folyamatai is megtorpannak egy adott szinten.

Károly felvázolta az itt fellépő tipikus veszteségeket, majd szintén egy konkrét esettanulmányon keresztül mutatta be, mik a lean bevezetésének kihívásai irodai környezetben és mik a gyakran ismétlődő (repetitív) vagy a projekt jellegű feladatokhoz kapcsolódó folyamattípusok fejlesztési módszerei.

Az előadások alatt és azt követően is rendkívül konstruktív és komoly szakmai diszkusszió alakult ki a módszertan gyógyszergyártásban történő alkalmazásáról. Abban minden jelenlévő egyetértett, hogy a lean mellett elmenni nem lehet, és azt minden gyártó cégnek be kell vezetnie a versenyképessége fenntartása vagy növelése érdekében.

A napot W. Edwards Deming amerikai minőségügyi szakértő útravalójával zártuk:
“A vevői elvárások teljesítésének kudarca 85%-ban inkább a rendszerek és a folyamatok hiányosságaiban gyökerezik, mint az alkalmazottakban.
Ezért a vezetőség elsődleges szerepe a folyamatok megváltoztatásában rejlik, és nem egyének zaklatásában azért, hogy jobb teljesítményt nyújtsanak. “